Wpływ diety na zdrowie

Nasza dieta ma ogromny wpływ na zdrowie i życie. Brak niektórych witamin, składników odżywczych czy mikroelementów skutkować może poważnymi zaburzeniami w funkcjonowaniu. Jednym z podstawowych produktów, jakie powinny znaleźć się w diecie i codziennych posiłkach powinny być owoce i warzywa. Zawarte w nich składniki odżywcze pomagają zachować zdrowie oraz zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Powinny być spożywane, w miarę możliwości na surowo, bowiem pod wpływem obróbki termicznej, obierania, gotowania, pieczenia czy smażenia tracą wiele zawartych w nich cennych składników odżywczych. Pod powierzchnią skórki otaczającej warzywo czy owoc znajduje się tzw. warstwa aleuronowa, w której mieści się najwięcej witamin i minerałów. Usuwanie skórki oznacza także pozbycie się cennych składników z pożywienia. Także w trakcie przetwarzania żywności wiele witamin jest zabijanych wysoką temperaturą lub wygotowuje się w wodzie. Warzywa i owoce są bogate w błonnik, którego powinno się spożywać dziennie jak najwięcej. Bierze on bowiem udział w przetwarzaniu pokarmu oraz w procesie trawienia. Ułatwia rozkładanie pożywienia, poprawia pracę żołądka oraz perystaltykę jelit, zapobiega występowaniu chorób układu trawiennego, chroni go przez szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, zapobiega biegunkom oraz zaparciom, zaleganiu złogów w organizmie. Witaminy i minerały są z kolei potrzebne do wzrostu i rozwoju organizmu.

Both comments and pings are currently closed.